Close this search box.

Oświadczenie organizacji kolejowych w sprawie tzw. “taksonomii”

Europejskie organizacje ( CER, EIM, ERFA, UIP i UNIFE), zaniepokojone  planowanymi regulacjami UE  w sprawie tzw. taksonomii wystosowały wspólne  oświadczenie sektora kolejowego  wskazujace na niekorzystne skutki tej inicjatywy.

Polskie organizacje reprezentujące interes polskich przedsiębiorców z branży kolejowej ( w tym RBF)  poparły w całości  oswiadczenie organizacji europejskich we wspólnym oświadczeniu skierowanym do Ministrów  Rozwoju, Pracy i Technologii,  Infrastruktury,  Klimatu i Środowiska,  Finansów oraz Funduszy i Polityki Regionalnej.
Zawarta  w projekcie przepisów (o taksonomii)  klasyfikacja rodzajów działalności zrównoważonej  może rodzić negatywne konsekwencje dla rynku kolejowego. Przykładem jest wyłączenie pociągów i wagonów przeznaczonych do transportu paliw kopalnych z zakresu zrównoważonej działalności gospodarczej. Ma to  ogromne znaczenie dla eksploatacji  m.in. wagonów
kolejowych. Skutkiem może być dalsze pogłębianie się niekorzystnego “modal split”  preferujacego transport  drogowy powodujący większe zanieczyszczenia i zagrożenie dla środowiska niż kolej, co paradoksalnie bedzie sprzeczne z celami przyswiecającymi proponowanej regulacji.

Dokładne naswietlenie  opisywanego problemu oraz  wniosków  opisane jest w   pismach , które mozna przeczytac tutaj:

20201218 Taxonomy Joint Statement. Organizacje kolejowe w sprawie taksonomii robocze tłumaczenie stanowiska sektora

20201218 Taxonomy Joint Statement.

robocze tłumaczenie stanowiska sektora